FAQ Tjärprodukter

– Hur framställs trätjära?
Våra trätjäror framställs genom torrdestillering av trä i ugn, framför allt tall. Det är anledningen till att trätjära är en ren naturprodukt.

– Vilka färger finns trätjärorna i?
Auson har sex pigmenterade trätjäror som ger matta, snygga kulörer. Vi har också Tjärolja – perfekt för ditt altandäck.

– Behöver jag tillsätta något lösningsmedel?
För hyvlat trä och om du vill spruta tjäran rekommenderar vi extra spädning med 10-20% balsamterpentin. Tjärvitriolen innehåller redan balsamterpentin och behöver inte spädas.

– Hur kommer det sig att trätjärorna är ett så bra träskydd?
Trätjära är en produkt från våra träd. Genom att behandla trä med trätjära tillför du därför naturliga ämnen som trädet själv använder mot angrepp som exempelvis mögel och alger. Träet får också en impregnering som hindrar fukt från att tränga in och istället låter det andas. Det gör att man motverkar att träet torkar ut och spricker.

– I vilket väder och i vilken temperatur kan jag måla med trätjära?

Vi rekommenderar uppehåll och en temperatur på minst 10 grader. Då är tjärprodukterna mest lättarbetade och suger snabbt in i träet. Det är viktigt att träet är helt torrt vid behandlingen.

– Vad behöver jag göra innan jag börjar måla?

Det är viktigt att tvätta bort alger och mögel och se till att träet är torrt innan du börjar måla. Träytor som redan är behandlade med våra trätjäror behöver du bara borsta rent från smuts och damm. På trä som tidigare har målats med slamfärg bör du använda en stålborste för att ta bort löst sittande färg. Avsluta med att borsta av hela ytan med en mjuk borste eller kvast. Rör om i burken innan du börjar och även flera gånger under målningen.

– Vad behöver jag tänka på när jag målar?
Att måla med trätjära skiljer sig inte från andra målarfärger när det gäller hur du målar. Men det är bra om du använder en bred pensel – gärna 70-100 mm stor. Undvik också att måla för tjocka lager. Rör om i burken för att fördela pigmentet i trätjärorna och få en jämn färgton.

– Hur snabbt torkar trätjärorna?
Det beror på väder och vind. Men en bra riktlinje är 4-6 veckor.

– Hur många gånger ska jag måla?
Måla minst två gånger för att få bäst vattenskydd och färgton. Eftersom den första målningen ger tillräckligt med skydd går det bra att vänta med den andra målningen i upp till ett år om du behöver. Tänk på att den första behandlingen ska ha torkat helt innan du målar igen.

– Hur länge håller färgen?
Vi brukar rekommendera att du målar igen efter 5-10 år. Att tidsspannet är så stort beror bland annat på väder och vind, kvaliteten på träytan och var du bor. Har träet påväxt av alger eller mögel är det viktigt att tvätta träytan igen, annars räcker det med att borsta bort smuts och damm. Sedan är det bara att måla.

– Hur länge sitter tjärdoften i?
Doften avtar rejält redan efter några dagar. Men vi brukar säga att den dröjer sig kvar i cirka en månad efter målningen.

– Kan jag måla om mitt hus som tidigare har behandlats med traditionell slamfärg?
Absolut, det går utmärkt.

– Kan jag använda trätjärorna på annat trämaterial än husfasader?
Ja, färgerna passar även bra till plank, sjöbodar, bryggor, blomsterlådor, stolpar, staket mm. Nästan allt trä som inte tidigare är målat med moderna färger och som står utomhus.

– Måste jag använda rostfri spik?
Nej, ingen av våra trätjäror innehåller järnsulfat (vitriol) som gör att spikar och bleck rostar. Vanlig galvad spik kan användas.

– Kan jag använda någon annan målarfärg än tjära om jag ångrar mig?
Nej, man kan inte använda några andra täckfärger då tjäran eventuellt kan ”blöda” vid varm väderlek och det gör att en modern färg har svårt att få bra vidhäftning på en tidigare tjärad yta.