Vårda ditt hus med tjära

Att måla med trätjära är en upplevelse. Den karaktäristiska doften ger dig känslan av att arbeta direkt med naturen. Färgerna är perfekta till din husfasad, men även till plank och staket. Dessutom kan du måla med trätjära på slamfärgade hus.

Viktigt att veta

EN REN NATURPRODUKT
Trätjära är en produkt från skogen. Det är därför den ger det bästa skyddet mot fukt, uttorkning, mögel samt väder och vind. Eftersom det är en naturprodukt kan den också skifta något i utseende mellan olika produktioner. För att få samma färgton på hela träytan ska du därför blanda ihop färgerna från flera burkar.

MÅLA ÖVER SLAMFÄRG
De pigmenterade trätjärorna är perfekta färger till din husfasad, men även till plank, sjöbodar och staket. Material som är gjort av trä helt enkelt. Du kan måla med trätjära på såväl ohyvlat som hyvlat trä. På hyvlat trä krävs det dock mer balsamterpentin för att underlätta inträngningen i träet. Dessutom går det utmärkt att måla med trätjära på slamfärgade hus. Trätjärorna tränger djupt in i träet, till skillnad från slamfärgerna, och skyddar träet mot exempelvis mögel. Trästrukturen framträder och ytan åldras på ett vackert sätt.

ETT BRA MILJÖVAL
Trätjärorna är baserade på vår klassiska naturprodukt Äkta trätjära och som lösningsmedel använder vi balsamterpentin, som också utvinns ur trä. Det innebär att målarfärgerna faktiskt ingår i det naturliga kretsloppet. Upptäck naturens egen målarfärg.

TJÄRDOFT SOM AVTAR MED TIDEN
Trätjära har en karakteristisk doft som dröjer sig kvar i cirka en månad efter målningen. Men redan efter några dagar avtar den rejält.

LÅNGA MÅLNINGSINTERVALL
Vi rekommenderar att du målar igen efter 5-10 år. Att tidsspannet är så stort beror bland annat på väder och vind, kvaliteten på träytan och var du bor. Har träet påväxt av alger eller mögel är det viktigt att tvätta träytan igen, annars räcker det med att borsta bort smuts och damm. Sedan är det bara att måla.

Målningsguide

Läs målningsgudien nedan eller ladda ner den som PDF här: Målningsguiden

Så här gör du

Att måla med trätjära är en upplevelse. Här kommer lite tips och råd för målningsprocessen.

Före

Den pigmenterade tjäran är klar att användas på ohyvlat virke.

För hyvlat trä och om du vill spruta tjäran rekommenderar vi extra spädning med 10-20% balsamterpentin. Tjärvitriolen innehåller redan balsamterpentin och behöver inte spädas.

Om du har burkar från olika batcher bör dessa blandas med varandra innan du börjar. Detta för att få samma utseende och färgton på din träyta.

En stor fördel med trätjära är att du inte behöver grundmåla före behandlingen. Det som är viktigt är att tvätta bort alger och mögel och se till att träet är torrt innan du börjar måla. Träytor som redan är behandlade med våra trätjäror behöver du bara borsta rent från smuts och damm. På trä som tidigare har målats med slamfärg bör du använda en stålborste för att ta bort löst sittande färg. Avsluta med att borsta av hela ytan med en mjuk borste eller kvast.

Det kan också vara bra att planera din målning efter vädret. Vi rekommenderar varm väderlek, minst 10°C

Under

Använd en bred pensel, cirka 70-100 mm stor. Arbeta in trätjäran som en ”vanlig” målarfärg och undvik att måla för tjocka lager. Rör om i burken flera gånger under målningen för att fördela pigmentet i trätjärorna och få en jämn färgton.

Måla minst två gånger för att få bäst vattenskydd och färg. Eftersom den första målningen ger tillräckligt med skydd går det bra att vänta med den andra målningen i upp till ett år om du behöver.