Auson Rödtjära


Auson Rödtjära är baserad på vår stamfader Äkta Trätjära och Järnoxid. Det ger husfasaden den traditionella faluröda färgen som varit populär i Sverige i urminnes tider. Dessutom ger den det bästa skyddet mot väder och vind. Rödtjäran passar utmärkt till både klassiska sommarstugor med vita husknutar och trähus med modern arkitektur och färgsättning. Späd med cirka 20% balsamterpentin för ohyvlat virke. Hyvlat virke kräver spädning med mellan 30–40%. Du kan använda Rödtjära på trä som tidigare behandlats med Slamfärg.

Toppresultat i Folksams färgtest

Trätjära är en ren naturprodukt som skyddar ditt hus mot mögel och rötsvamp samt hindrar fukt från att tränga in i träet. Det gjorde att vår Rödtjära är en av de utomhusfärger som har klarat sig bäst i Folksams Färgtest.

Här kan du läsa hela resultat: Folksams Färgtest

ÅTGÅNG

5-8 m² / liter

FÄRGKODER

RAL 8029

NCS S5040-Y80R

ART.NR  /  STORLEKAR  
60510401 / 0,9-L
60510473 / 2,7-L
60510556 / 9-L

Målarguide

Kolla in vår målningsguide nedan eller ladda ner den här: Målningsguide

REFERENSER

Torpartjärlek i Västerbotten

Timmerstugan som är byggd på 1880-talet, ligger omgiven av skog längs en grusväg i den lilla byn Daglösten, mellan Bureå och Lövånger i Västerbotten. 

Läs mer 

”Tjärleksvinnare” som föll för Rödtjäran

2017 års vinnare i Tjärlekstävlingen föll pladask för Rödtjäran. Ann-Helén och Robert Marklunds röda vinnarhus ligger på en höjd med sjöutsikt i den lilla orten Norra Bergfors utanför Skellefteå. 

Läs mer 

Ett rött timmerhus i Roslagen

”Tjära har varit min favoritdoft ända sedan barnsben”. Det säger Göte Jönsson som bor i ett egenritat timmerhus i Roslagen tillsammans med sin fru Ingela. 

Läs mer 

Rödtjära familjen Jewert

På landet och samtidigt nära både civilisation och kommunikation bor familjen Jewert. Vallda ligger nära havet och är en kulturminnesmärkt miljö, vilket ställer dubbla krav på färgen. 

Läs mer 

Rödtjärad fjällstuga på toppen i Sälen

Högst upp i Sälfjällstangen ligger ett rött fint fritidshus med utsikt mot Högfjällshotellet och de fina backarna. 

Läs mer 

Från skola till rödtjärat B&B

Mellan 1904 och 1955 var det en skola. Idag är ”Villa Paris” både en liten hästgård och ett Bed & Breakfast, belägen i hjärtat av Sörmland. 

Läs mer 

Rödtjärad stuga på Bolmsö

Mer somrigt än så här blir det knappt. På ön Bolmsö tillbringar Roger Bolin och hans familj många sommardagar i den nybyggda stugan vid Bolmens strand.

Läs mer 

Chalmeristernas rödtjärade ”kårhus på landet”

Det är inte alla studentföreningar som har ett ”kårhus på landet”. Men i Härryda utanför Göteborg har Chalmers fått ett nytt arkitektritat och rödtjärat kårhus med sjöutsikt och mitt bland vackra tallar.

Läs mer 

Solbostugan

Solbostugan tillverkas av Lillkåge trä i Kåge utanför Skellefteå. Stugan kan levereras färdigmålad med någon av Ausons Trätjäror.

Läs mer