Auson Tjärvitriol


Auson Tjärvitriol är en tunn tjärlasyr som ger en stilren, modern grå kulör. Färgen kommer först att upplevas som brunaktig då trätjäran till en början lägger sig på ytan tillsammans med pigmentet. Men redan efter första påstrykningen tränger den in i träet för att skydda mot fukt medan det gråa pigmentet stannar kvar på ytan.

Slutresultatet blir en stilren grå kulör som smälter in i naturen och vårdar träet. Tjärvitriolen innehåller balsamter-pentin. Du kan använda Tjärvitriolen på trä som tidigare har behandlats med Järnvitriol.

ÅTGÅNG

6-10 m² / liter

FÄRGKODER

RAL 7039

NCS S6502-Y

ART.NR  /  STORLEKAR  
60590401 / 1-L
60590473 / 3-L 
60590556 / 10-L 

Målarguide

Kolla in vår målningsguide nedan eller ladda ner den här: Målningsguide

REFERENSER

Naturens egen målarfärg i Danmark

I den danska byn Skaerbaek ligger familjen Wallins hus med närhet till både skog och hav, tvärsöver finns en hästhage och en grusväg som går genom de gamla delarna av byn.

Läs mer

Förskolan Tranås

Skogsgläntan är en nybyggd förskola i Tranås. Som det hörs på namnet ligger förskolan nära skogen, och visionen var att bygga den i harmoni med omgivningen med så naturliga material som möjligt. 

Läs mer

Havsnära funkishus med ”rätt” färg

De hittade Tjärvitriol av en slump på webben. Nu kan husägaren Niklas Jacobsson med familj njuta av den gråa fina fasaden på sitt arkitektritade hus i Näset. 

Läs mer

Skärgårdshus mitt i naturen

Att skapa ett hus som smälter in i omgivningen var det absolut viktigaste för Christina och Peter som byggde ett timmerhus i Stockholms skärgård. 

Läs mer

Ett hus i en skog vid en sjö

I Riddarebo, strax väster om Borås, hittar vi ett hus vid en skog vid en sjö. Ägarna ville ha ett litet hus med öppen planlösning, och valde ett färdigbyggt hus från A-hus. 

Läs mer

Vinnarhuset tjärlekspriset 2019

Huset ligger vackert på Kinnekulle utanför Götene, i ett område som både är naturreservat, biosfärområde och kulturreservat, och med utsikt över Vänern.

Läs mer

Tjärvitriol Kedjehus Nyköping

På Norra Arnö, en stadsdel i Nyköping under snabb utveckling, har Maison Forte nyligen färdigställt sjutton mycket speciella kedjehus, samtliga målade med Ausons tjärvitriol.

Läs mer

Modernt timmerhus vid Uddevallabron

Huset har en vidsträckt utsikt över Byfjorden med en tomt som går ända ned till stranden. Uddevallabron ligger precis bakom.

Läs mer

Det naturliga västkusthuset

Sofia och Jonas Roosberg valde att flytta från Göteborg till ett västkusthus i Lerkil. Här är de omgivna av hav, väderbitna klippor och vacker ljung. När det var dags att välja färg till huset var Tjärvitriol ett självklart val.

Läs mer

Majas fjällstuga

Denna mysiga timmerstuga är belägen i Kittelfjäll, som är en unik ort i Västerbottensfjällen. Här finns vackra vyer, rofyllda omgivningar och riktig fjällmiljö.

Läs mer

Tjärvitriol i Sälenfjällen

Sälen är en av våra mest populära skidorter, förutom skidåkning kan man bl.a. roa sig med isfiske, hundspann och skotersafari.

Läs mer

Vinnare tjärlekspriset

Ausons Tjärlekstävling har nu 2018 års vinnare utsetts. Priset går till familjen Ida Anastasio och deras hus i Borlänge.

Läs mer

Fjällstugan som väcker minnen

Mitt i den omtalade skidorten Kittelfjäll i Västerbotten har Lisa Lind en charmig timmerstuga som hon har snickrat ihop själv utifrån sin pappas skisser.

Läs mer

Huset på smörblomsfältet

Olivia och Tobias Gustafsson bor i ett nybyggt Rörvikshus utanför Jönköping. Huset ligger intill skogen och på ett gammalt smörblomsfält.

Läs mer